My lovely girl Nur Hanisah Afiqah n Nur Qistina Farzana

My lovely girl Nur Hanisah Afiqah n Nur Qistina Farzana
kasih ku tumpah untukmu tanpa sempadan dan ukuran. Pada mu kasihku tumpah jua, pada mu ku doakan agar kau jadi seorang muslimah sejati, pembimbing dan contoh pada adik-adik. Doaku sentiasa mengiringi perjalanan. Restuku bersama mu disepanjang hidup...

Monday, April 20, 2015


Kueh peneram



Peneram adalah salah satu kueh kegemaran kami seisi keluarga. Dulu masa kecik2 dan masa tu kami sekeluarga duduk di tanah rancangan felda selalu dpt mkn kueh ni. Al-maklumlah jiran depan rumah mak dan arwah abah dulu org kedah. Kueh ni adalah kepakaran org kedah. Kami adik bradik panggil kueh ni kueh 'telinga keling'. Jangan marah yerrrr... makcik yg slalu buat kueh ni kami panggil dia cik teh dan suaminyer pulak kami panggil pakcik hassan panjang. Gelaran tu dpt kerana ader 2 orang bernama hassan dekat kwsn umah kami tu. Satu lg pakcik hassan tu kami panggil pakcik hassan celup. Tak tau ler aku knape dpt nama 'celup' tu...klau 'panjang' tu aku tau ler sbb pakcik tu tinggi. Okey berbalik kpd kueh peneram td....oleh kerana suke sgt mkn kueh ni...jd aku pun blaja dr seorg kawan lama masa skolah menengah dulu. Itu pun aku blajar thru wsap jer dgn dia. Hahaha...skrg ni kn zmn serba canggih...wsap ader...tele ader...pakcik goggle pun ader. Pilih jer mana satu nk dpt info @ ilmu.



Okey...kt cni ader resepi yg paling mudah dan simple utk korang cube
selamat mencube 

Bahan2 nyer

1 peket tepung beras cap teratai
3 sudu makan tepung gandum
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air

Cara2 nyer

Masak gula ngan air hingga gula hancur....pastu tapis, masukkan tepung ke dlm bancuhan gula yg sudah dimasak td. kacau tepung td dgn senduk kayu yerrr....jgn korang kacau ngan tgn nnt melecur tgn cantik korang tu...tp klau rasa tgn korang tu tgn incredible hulk boleh ler korang celup jer tgn korang tu...huahuahua....dh sebati bancuhan td sila perap 5-6 jam sblm digoreng dlm api yg sederhana.                                                                                                                            


   


No comments:

Post a Comment